Door: Judith Pinckaers

Datum: 30 september 2023
Deelnemers: Judith, Walter, Bert, Joop, Edwin

Tochtleider: Marije van Ravensberg onder supervisie van René Schneiders

Op zaterdag 30 september zouden we eigenlijk naar Terschelling gaan kanoën, maar helaas ging dit niet door vanwege de harde wind.

We zouden zaterdag wel heen kunnen kanoën vanuit Roptazijl. Zondag 1 oktober was de voorspelling 4 bft met vlagen 5/6 bft. Dus werd dit afgelast. Daarvoor in de plaats mailde Marije onze tochtleider dat we op zaterdag als alternatief rondje Razende Bol zouden gaan kanoën. De keuze werd voor ons dus dit alternatief samen met mijn vriend Walter. Om 9.30 zouden we verzamelen bij Huisduinen. We waren mooi op tijd. Vooraf even voorstellen aan de mede vaarders en een korte uitleg van Marije hoe we wilden gaan kanoën. Dit werd met de klok mee om Noorderhaaks met de lunchpauze gepland op Texel.  We zouden dan oversteken naar Texel ter hoogte van het Molengat. De wind was 4 bft uit het westen. René Schneiders was deze tocht supervisor van Marije. Een mooie oefening voor Marije.

Rond 11.00 zaten we goed en wel in de kano om de oversteek te maken naar Noorderhaaks. De zeehonden zagen we vanaf een afstand al op de zandplaat liggen. Blijft altijd weer een mooi gezicht. Aan de west kant van Noorderhaaks stond al een redelijke branding waar we gedeeltelijk om heen konden kanoën. Het blijft soms toch een gewiebel in mijn kano als je golven van opzij hebt. Ten noorden van Noorderhaaks stond een behoorlijke branding waar we niet echt om heen konden. De keuze was of door het verboden gebied waar de golven wat minder waren, of dwars door de branding.  Uiteindelijk gingen we toch door de branding om de grens van het geboden gebied te respecteren. Ik moet zeggen dat ik dit toch altijd weer spannend vind. De branding werd veroorzaakt door ondieptes voor Noorderhaaks. Uiteindelijk zag ik één van de deelnemers omgaan, maar ik zat niet in de buurt om hem te redden. Nu kon hij daar gewoon staan, omdat het ondiep was. Marije heeft hem weer in zijn kano geholpen. Rest van de groep had zich verzameld om te wachten op elkaar. Het plan werd wel gewijzigd, want we zouden bij het Molengat de oversteek al maken naar Texel, maar ook daar stond een behoorlijk golfpartij. Ervoor gekozen om meer richting het Marsdiep te kanoën waar het een stuk rustiger vaarwater was. Dit maakte dat we het laatste stuk toch nog langs de rand van het verboden gebied zijn gevaren. Heerlijk in het zonnetje geluncht met zijn allen. Om van daar nog een stukje langs het strand van Texel te kanoën en de oversteek weer terug te maken naar Huisduinen.

Aan het einde konden we het niet laten om met zijn drieën van de groep nog te eskimoteren, want het water was nog best warm.

Aan het einde van de tocht nog geëvalueerd. We kregen als compliment van René en Marije dat we goed als groep om ons heen hadden gekeken en goed op elkaar hadden gewacht. Marije was duidelijk in haar communicatie geweest tijdens de tocht. Al bij al een mooie tocht met behoorlijke branding. Een leuke en gezellige groep medevaarders. Bedankt Marije en René voor deze tocht. De Razende Bol blijft toch afwisselend vaarwater. 

  

Noot van de tochtleider

Door: Marije van Ravensberg

Ik zou voor mijn TL onder supervisie van René Schneider een tocht leiden. Er waren vele tochtplanningen aan vooraf gegaan. De laatste optie was om een rondje West Terschelling te varen via de Oost Meep. Omdat we de windvoorspelling voor de terugtocht voor zondag te heftig vonden werd het een 1 daagse tocht rondom de Razende Bol. Als tochtleider had ik van te voren een uitgebreide risicoanalyse gemaakt. Deze had ik met een aantal mensen besproken. Het niveau van de groep was ZV+. Qua wind en golfvoorspelling moest het goed te doen zijn. De windvoorspelling was 4 bft uit het westen afnemend tot 3 bft en de golfhoogte was 0,7m bij de Hors. Verder op zee bij het Eierlandsegat was een deining voorspeld van 1,20 m hoog. Tot slot was het springvloed. Vooraf had ik met de deelnemers besproken dat we onderweg zouden beslissen of we wel of niet aan zouden landen op de Razende Bol afhankelijk van de omstandigheden en ook de exacte lunchplek lag daarom nog niet vast.

We voeren tussen de branding door aan de zuidwest punt van de Razende Bol en we hielden de branding aan onze rechterzijde, de groep voer compact. Omdat de branding toch best hoog was; 1,5 meter, besloot ik niet aan te landen, maar door te varen om dan vervolgens aan de zuidwestkant van Texel een pauze te houden.

Aan de noordkant van de Razende Bol was er veel branding vanwege de ondieptes. De golven liepen aardig op en we moesten tussen de golven door laveren. Ik hield de grens aan van het verboden gebied. Het werd wat onoverzichtelijk door alle golven en branding. Uiteindelijk ging er iemand om. De anderen waren al met René door de branding heen gevaren om het verboden gebied te mijden. Ik kon de drenkeling vlot weer in zijn boot helpen, wij voegden ons weer bij de groep. We hebben een tijd de lijn van het verboden gebied gevolgd. Het plan om het Molengat over te varen bleek door de hoge golven niet verstandig.

Daarna zijn we aan de oostkant van de Razende Bol weer teruggevaren richting het Marsdiep. Zoveel mogelijk aan de oostkant van het verboden gebied. Het was verder een mooie tocht met nog een leuke tiderace om in te spelen aan de monding van het Molengat. We hebben tijdens de lunch zelfs nog een bruinvis gezien.

 

Leerpunten en conclusies

Ik vond het leerzaam om te ervaren dat de situatie zoals van te voren ingeschat toch ruiger bleek dan gedacht. Hoewel de voorspelde golfhoogte op de Hors 0,7 m was, bleek deze in de praktijk zeker 2 keer zo hoog aan de westkant van de Razende Bol. Ook de deining die uit het noorden op de ondieptes liep, bleek hoger dan verwacht. De voorspelde deining van 1,2 m. bij het Eierlandsegat was eigenlijk ook de deining die op de ondieptes liep aan de noordkant van de Bol. Hierdoor werden de golven nog hoger dan deze 1,2m en sloegen bovendien om (1-1,5m.).  Hoewel ik van te voren had gekeken naar deze deining had ik me toch niet voldoende gerealiseerd dat die dan in de praktijk deze hoge golven op zou leveren. Omdat René er als instructeur bij was, was het goed te doen. Maar ik moet wel eerlijk zeggen dat ik blij was dat we met z’n tweeën waren. René kon met de rest van de groep wachten, toen ik de drenkeling weer in de boot aan het helpen was. Als je in zo’n situatie alleen zou zijn als tochtleider, dan is het lastig om het overzicht te houden over de groep. De draagkracht van een groep bepaalt dan of een tocht als deze mogelijk is.

 

Hadden wij het verboden gebied kunnen mijden?

We zijn als groep netjes langs de grenzen van het verboden gebied gevaren. Hierbij zijn we door de branding gevaren die aan de noordkant stond. Tijdens het varen bleek dat er hoge golven stonden in  het Molengat. We hadden de stroming tegen, de deining uit het noorden stuwden de golven verder op. Tijdens het varen bleek dat het geen optie was om het Molengat over te steken, ook bleek dat de deining en golven zo hoog waren voor het niveau van deze groep, dat het verstandiger was dichter langs de Razende Bol te varen. Dit resulteerde in het feit dat we deels toch door het verboden gebied zijn gevaren. Teruggaan was toen geen optie meer, omdat we dan opnieuw door de branding hadden gemoeten.