Sinds november vorig jaar is een groep van 9 instructeurs bezig geweest met het herzien van de Zeevaardigheid Syllabus. Vervolgens is dit door verschillende personen proefgelezen (waarvoor dank!), zijn de commentaren verwerkt en is het Watersportverbond drug bezig geweest om de layout te doen het document te publiceren.

Afgelopen week is het Cursusboek Zeevaardigheid (zo heet de syllabus tegenwoordig) gepubliceerd:

Zie de Zeevaardigheidspagina van het Watersportverbond of de directe link naar de pdf

Nu kan het natuurlijk zijn dat je als lezer nog wat opvalt - als er onduidelijkheden zijn, tegenstrijdigheden dan horen we dat graag. In het begin van het document staat waar je dat naartoe kan sturen. De bedoeling is dat we eind dit jaar / begin volgend jaar dan nog een kleine revisie / aanvulling/ correctie doen en dat het dan weer klaar is voor een flink aantal jaren.

Het hele document is gewijzigd - de grotere wijzigingen zijn:

  • Standardisatie van signalen (links/rechts, stoppen, omkeren, ik ben OK, ben niet OK)
  • Er is een start gemaakt met de technieken beschrijven die er in 2016 bij zijn gekomen

Voor degenen die de komende tijd examens doen, vraag even na bij je examinator welke versie van de ZV syllabus wordt gebruikt. Voor mensen die al hun ZV / ZVE hebben en zelfs voor instructeurs, is het wel handig om hier weer even doorheen te gaan, wat er tegenwoordig wordt verwacht inzake eisen wat betreft Zeevaardigheidstheorie.